Historien om Ray-Ban Wayfarer solbrillen

Wayfarer’s oprindelse

Det hele startede tilbage i midt 50’erne. Dengang var solbriller typisk med metalstel, men det blev ændret med Ray-Bans Wayfarer model, som er lavet i plastic.
Manden bag Wayfarer modellen hedder Raymond Stegeman. Allerede i 1952 designede han den første Wayfarer model, som så en del anderledes ud end den Wayfarer model vi kender i dag.

Nedtur og optur for Wayfarer

Op igennem 50’erne og 60’erne var Wayfarer en af de mest populære solbriller verden over. I 70’erne begyndte Wayfarer at miste sin enorme popularitet – dog uden at blive upopulære – og kunderne begyndte at prøve nye designs.

I start 80’erne kom filmen The Blues Brothers, som selv i dag straks forbindes med Wayfarer solbrillen. Trods Wayfarer solbrillens tilstedeværelse i The Blues Brothers, blev der kun solgt knap 20.000 Wayfarer solbriller i kølvandet på filmen.
Netop derfor overvejede Ray-Ban at lade Wayfarer solbrillen gå ud af produktion.
Men i år 1982 indgik Ray-Ban en yderst omfattende product placement deal, som indebar at Wayfarer solbrillen blev brugt i ikke mindre end over 60 film og TV shows i perioden ’82 -’87.

I 1983 var Wayfarer solbrillen bl.a. med i filmen Risky Business, som havde Tom Cruise på rollelisten. Om det var den direkte årsag til at der blev solgt over 350.000 Wayfarer solbriller det år vides ikke, men mon ikke han trak i den rigtige retning…
3 år senere (1986) havde Wayfarer også været med i bl.a. succes serien Miami Vice, og nu var salget oppe over 1½ million solgte solbriller!

Wayfarers mange ansigter

Grundet den enorme succes Ray-Bans Wayfarer havde op i løbet af 80’erne, blev der også produceret et bredt udvalg af Wayfarer typer.
I start 80’erne var det kun 2 Wayfarer modeller, men sidst i 80’erne var udvalgt over 40 udgaver.
En af grundene til de mange model-typer var Wayfarer popularitet hos alle mulige forskellige typer personer blandt kendisserne. Personer lige fra Michael Jackson til Jack Nicholson brugte Wayfarer.

Nutidens Wayfarer

Op igennem 90’erne begyndte Wayfarers popularitet at falde igen. Årsagen til det svigtende salg skyldes også nye brands som feks Oakley.
I starten af 0’erne valgte Ray-Ban at lave et redesign af Wayfarer. Solbrillen blev gjort lidt smallere, og fik en mindre skarp vinkel. Det er den model, som vi kender den dag i dag.

I slutningen af 0’erne begyndte Wayfarer igen at blive benyttet af kendisserne. Måske pga at Wayfarers alder efterhånden gjorde den gammel nok til at være en cool retro-brille. Både Bruno Mars, Katy Perry og andre kendisser bruger Wayfarer solbrillen i dag, så min ikke vi kommer til at se Wayfarer solbrillen i mange mange år endnu…


Her finder du NiceStuff.dk’s udvalg af Wayfarer solbriller
Wayfarer Solbriller